Durf jij je kwetsbaarheid te tonen?

Durf jij dat al, je kwetsbaar opstellen? En wat is dat eigenlijk, hoe doe je dat, je kwetsbaar opstellen?

Ik dacht dat ik dat altijd al deed, want je hoefde maar iets te zeggen en de tranen vloeiden rijkelijk over mijn wangen. Maar daar heeft het niet helemaal mee te maken. Die tranen vloeien namelijk nog steeds te pas en te onpas. Ik bleek een flinke muur om me heen te hebben gebouwd. Ik wilde en kon me niet kwetsbaar opstellen, er waren teveel gebeurtenissen in het verleden geweest dat ik me daarvoor afgesloten had. Het deed me teveel pijn. Bovendien, ik denk niet dat er iemand is geweest die me heeft geleerd hoe dat te doen, je kwetsbaar opstellen! Ik heb juist geleerd hoe dat niet te doen. Want ze hadden het zelf niet geleerd, dus konden ze daarin ook niet het voorbeeld geven. Een aantal jaren geleden heeft een paard mij geleerd dat ik me kwetsbaar op dien te stellen. Het muurtje af mag breken en mensen weer toe mag laten.

Je kwetsbaar opstellen is jezelf tonen zoals je werkelijk bent, met je positieve maar ook met je negatieve eigenschappen. Jezelf durven laten zien, uitspreken waar jij voor staat.

Maar van jongs af aan leer je eigenlijk al bepaalde eigenschappen af omdat je omgeving die niet goedkeurt. Of misschien kies je er zelf voor die eigenschappen niet meer te laten zien omdat mensen je er bijvoorbeeld mee pesten. Ook oordelen sommigen snel, geven een “label” aan je, zoals bij mij.

Mensen begrepen me niet, noemden me verlegen. Maar diep in mijn hart wist ik dat ik helemaal niet verlegen ben. Ik denk eerder dat ik niks zei omdat er zoveel indrukken op me af kwamen die mij verstomden. En omdat, als je iets zegt, je kritiek krijgt of ze zijn het niet eens met jou. En dan had ik niet de kracht of het vermogen om het uit te kunnen leggen. En zo ga je steeds minder zeggen, bang voor de reactie. En bang omdat ze denken dat je dom bent en je daar ook zelf steeds meer in gaat geloven. En zo ontstond er al een kleine muur.

Als ik zo terug denk aan mijn jeugd denk ik ook dat het ermee heeft te maken dat ik voelde dat anderen niet zichzelf waren. Ze deden zich heel stoer voor terwijl ze eigenlijk hun onzekerheid probeerden te verdoezelen.  En degenen die zich wel kwetsbaar op durfden te stellen werden gepest. Ik probeerde diegene die gepest werden te steunen. Werd zelf soms ook gepest door altijd als laatste gekozen te worden bij gym. Aan mijn staart te trekken en me achterna te zitten op het schoolplein en te dreigen je in elkaar te slaan na schooltijd als je bij slagbal de bal niet goed het veld in sloeg. Maar dat was vooral door de jongens, bij de meisjes lag ik denk ik wel goed. Ik werd op elke verjaardag wel uitgenodigd. Ik sloot me bij iedereen eigenlijk wel aan. Ik denk dat ik iedereen in zijn waarde liet en probeerde ze in contact te brengen met elkaar. Zag de goede dingen in de persoon en hielp anderen graag. Maar je leert zo wel om je niet helemaal te tonen zoals je bent, want jij wilt niet bij degenen horen die continu gepest worden.

Toen kwam de tijd van de disco, waar ik wel mee naartoe ging, maar in mijn hele leven heb ik er denk ik maar 2 keer echt van genoten. De andere keren ging ik omdat ik dacht dat ik anders wat zou missen, niet mee zou kunnen praten. En al mijn vriendinnen gingen, daar wil je bij horen. Ik was altijd blij dat ze om 12 uur thuis moesten zijn. Voortaan ga ik alleen als het goed voelt voor mij om te gaan.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat anderen ervoor kunnen zorgen dat jij je niet meer kwetsbaar op durft te stellen. Dat ligt niet aan hen, maar aan je eigen angsten. Ik had kennelijk teveel angsten om mij kwetsbaar op te durven stellen.

  • Ze geven een label aan je; zoals bij mij verlegen zijn. Uiteindelijk ga je je er steeds meer naar gedragen en ook denken dat het zo is.
  • Anderen zijn zichzelf niet, maar accepteren het ook niet als iemand is zoals hij of zij werkelijk is. Dus of je durft jezelf niet (meer) te zijn of je bent jezelf niet meer omdat je bang bent gepest te worden. Daardoor ga je je anders gedragen of laat je bepaalde eigenschappen maar niet meer zien.
  • Je doet wat je omgeving van je verwacht, je gaat op dansles en naar de disco omdat het kennelijk “zo hoort”.

Hoe kun je je kwetsbaar opstellen:

  1. Als jij diep van binnen voelt dat je niet verlegen bent, dan ben je dat niet. Waarschijnlijk ben je gewoon hooggevoelig. Laat je door anderen niet vertellen dat het wel zo is. En kom naar buiten toe, zeg hoe jij erover denkt, ook al is dat niet hun waarheid. Geloof in jezelf! Heb er vertrouwen in dat ze je ook leuk vinden als jij jouw mening geeft. En dat jouw mening net zoveel waarde heeft als de mening van de ander! En als ze je dan niet leuk vinden, dan zijn ze jouw vriendschap niet waard.
  2. Blijf jezelf! Of vind jezelf weer terug. Wees eerlijk naar anderen toe, communiceer met elkaar, alleen dan weet je hoe de ander ergens over denkt. En weet de ander hoe jij over iets denkt. En dan kun je nader tot elkaar komen.
  3. Vertel je vrienden eerlijk waarom jij niet naar het feest wilt komen. Ga alleen als het voor jezelf goed voelt. Je bent echt niet de enige die niet gaat. Ik denk dat steeds meer mensen er tegenwoordig eerlijk voor uit komen ergens niet naar toe te willen gaan. Natuurlijk kun je ook besluiten wél te gaan omdat het niet goed voelt de ander bijvoorbeeld teleur te stellen. Zolang het maar goed voelt voor jou.
  4. Steeds meer mensen vinden je juist sterk als je jouw emoties toont. En als je ze toont geef je de ander de kans je te helpen of in ieder geval je beter te begrijpen. En je geeft ze de gelegenheid ook hun emoties te durven tonen. Want als je het één zegt maar het tegenovergestelde voelt, dan heeft niemand daar iets aan. En jij voelt je onbegrepen.

Kwetsbaarheid wordt in deze tijd gelukkig gezien als kracht in plaats van als een zwakte. Mensen tonen er begrip voor. Maar ga wel altijd je gevoel achterna (wordt je ergens blij van of krijg je het gevoel van een dichtgeknepen keel). Er kunnen echter altijd situaties zijn waarin het voor jou niet goed voelt je kwetsbaar op te stellen, doe dat in dat geval dan ook niet.

Tot de volgende maand.

Warme groetjes,

Brigitte
Boost of Energy
e-mail: info@boostofenergy.nl
tel.nr.: 06-171 3535 8
website: www.boostofenergy.nl

Graag nodig ik je uit om je in te schrijven voor mijn maandelijkse tips om in je kracht te staan. Je ontvangt hem dan vanzelf maandelijks via e-mail. Schrijf je hier in!

Tevens ontvang je dan mijn GRATIS meditatie. Zodat je (nog meer) liefde voor jezelf zult kunnen krijgen, wat je helpt in je kracht te komen staan!

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email