Word jij ook steeds ‘s-nachts op dezelfde tijd wakker?

Overkomt jou dat ook? Dat je een periode lang steeds op dezelfde tijd wakker wordt? Weet je dat dat een betekenis heeft!

Ik word, sinds ik een heel weekend een workshop heb gevolgd om meer bij mijzelf te komen, steeds rond half 4 in de nacht wakker. Even plassen en dan slaap ik weer verder. Maar het bleef dus maar doorgaan dat ik wakker werd rond die tijd. Voor mij tijd om uit te zoeken wat het dan te betekenen heeft. (Het lukt mij maar niet om die informatie te onthouden. Gelukkig maar, want dan heb ik het niet vaak nodig ;-))

Maar… tussen 3 en 5 uur in de nacht zijn de longen actief. Deze twee uur is de energie van de longen optimaal. Ze zijn dan extra hard aan het werk. Precies twaalf uur later zijn de longen op hun zwakst. En zo werkt dat bij de hele orgaanklok, zie hieronder.

De longen horen bij het element Metaal. Want de tijden zijn niet alleen in organen verdeeld, ook in de elementen hout, vuur, water, metaal en aarde. Waarbij vuur twee keer aan bod komt, dit doordat het vuur element uit 4 “organen” bestaat, namelijk ook de 3-voudige verwarmer en de kringloop valt daaronder. Ook is het verdeeld over yin (het vrouwelijke) en yang (het mannelijke). En alles heeft dus weer zijn eigen betekenis.

In mijn geval gaat het om de longen (metaal yin). De longen staan voor verdriet, je gevangen voelen. Maar het heeft ook te maken met je gevoelens aanvaarden, jezelf vergeven, vertrouwen hebben en loslaten. Precies dat waar ik me op het moment erg bewust van ben en mee aan de slag ben. De longen zorgen dus voor je onverwerkte emoties.

Bekijk in het schema hieronder wanneer jij wakker ligt en met welk orgaan dat te maken heeft. Ook kun je overdag op bepaalde tijden steeds tegen hetzelfde aanlopen wat met de orgaanklok in verband kan staan. Doordat dat orgaan dan juist op zijn actiefst is, of juist op zijn zwakst.


Van 3 – 5 uur

Longen

Metaal – yin
Verdriet, je gevangen voelen, gevoelens aanvaarden, jezelf vergeven, vertrouwen hebben. De longen zorgen voor je onverwerkte emoties.

Van 5 – 7 uur

dikke darm

Metaal – yang

Loslaten, negatief zijn, geen eigenwaarde, verslaving, walging. Het loslaten van wat je niet meer nodig hebt, soms letterlijk door nu naar de toilet te gaan.

van 7 – 9 uur

maag

aarde – yang

Zorgen maken, gevoelens onderdrukken, jaloezie, zelfdestructie, zelfmedelijden. Goede tijd voor een flink ontbijt.

van 9 – 11 uur

milt/alvleesklier

aarde – yin

Gebrek aan zelfvertrouwen, twijfelen, eenzaamheid, vluchten, vasthouden aan, altijd doorgaan. Nu heb je een goede concentratie en neem je veel in je op.

Van 11 – 13 uur

Hart

Vuur – yin

Angst, mee-lijden. Een prima tijd om met anderen te lunchen.

13 – 15 uur

dunne darm

Vuur – yang

Kwetsbaarheid, afsluiten voor vreugde en eigen ik, niks aannemen qua advies. Goed bewegen kan nu helpen.

15 – 17 uur

Blaas

Water – yang

Angst, afwachtend, geen vertrouwen, manipulatie, slachtoffer. Goed (water, kruidenthee) drinken helpt.

17 – 19 uur

Nieren

Water – yin

Blokkeren, sexualiteit, angst, niet op jezelf vertrouwen. Tijd om wat te eten.

19 – 21 uur

Kringloop

Vuur – yin

Beschermer emotionele kwetsbaarheid, eigen levenskracht, willen ontvangen maar niet geven. Prima moment om te mediteren of te gaan lezen zodat onderdrukte emoties naar boven kunnen komen.

21 – 23 uur

3-voudige verwarmer

Vuur – yang

Beschermer van afweersysteem, eigen realiteit zien, luisteren (naar jezelf). Tijd voor rust en om naar bed te gaan zodat je energie zich kan herstellen.

23 – 1 uur

Galblaas

Hout – yang

Het negatieve aanvaarden, bitterheid, eerlijk luisteren, geloven in jezelf, frustratie, keuzes maken. Laadt je zelfvertrouwen tijdens je slaap weer op.

1 – 3 uur

Lever

Hout – yin

Boosheid, depressie, sterk en zwak mogen zijn. De lever neemt zijn tijd om te ontgiften terwijl jij slaapt.

Het element metaal heeft te maken met huilen en snikken, verval en veroudering en je neus. Staat voor leed en inspiratie, de tegenhanger is analytisch denken/intellectueel. Dit element zorgt voor evaluatie.

Het element aarde heeft te maken met je bindweefsel, zingen en speeksel. Staat voor begrip, vriendelijkheid en geeft voeding wat kan omslaan in obsessief gedrag. Dit element zorgt voor verankering en kunnen genieten.

Het element vuur heeft te maken met je bloedvaten en je tong als communicatiemiddel. Het staat voor vreugde, passie wat kan omslaan in hysterie. Dit element zet alles in werking.

Het element water heeft te maken met je botten/knieën, je zenuwstelsel en hersenen. Staat voor angst wat kan omslaan in wilskracht en doorstroming. Dit element geeft je een les dat je kunt bewaren of loslaten. Met liefde kun je de angst overwinnen.

Het element hout heeft te maken met je spieren en pezen en je ogen en nagels. Staat voor woede wat kan omslaan in besluitvaardigheid het staat ook voor groei. Dit element zorgt voor een nieuw begin.


YIN

YANG
Yin staat voor vrouwelijkheid, passief, nacht en je lichaam. Je herkent yin aan bleekheid, het is dan chronisch geworden en zit diep in je lichaam. Vaak botaandoeningen, zeurende pijnen.Yang staat voor mannelijk, actief, dag en je geest. Je herkent het aan roodheid, het is acuut en zit oppervlakkig in je lichaam. Zorgt voor verkrampingen en zit in de weke delen. Zorgt voor felle pijnen.

Dit is in het kort waar alles voor staat. Dus heb je steeds op bepaalde tijden ergens last van of word je ‘s-nachts steeds op bepaalde tijden wakker, kijk dan eens wat er aan de hand kan zijn. Wellicht kan dat leiden tot een oplossing voor je. Ik ga aan de slag met mijn onverwerkte verdriet wat na al die jaren en vele verwerkingen nog steeds aanwezig is. Steeds weer een laagje eraf, steeds meer bij bevrijding en mijzelf.

Kom je er alleen niet uit, wees welkom in mijn praktijk. Ik leid je naar jouw pijn zodat jij zelf tot de oplossing kunt komen. Want jij weet immers zelf het beste wat er aan de hand is. Alleen zijn wij verleerd naar ons eigen lichaam te luisteren. Maar dat gegeven kunnen we weer omdraaien. Hoe mooi is het als jij in de toekomst jezelf kunt helpen.

Warme groet,

Brigitte Deliën

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email