Weet jij ook door de bomen het bos niet meer te vinden, qua voeding?

Momenteel is het een hele hype geworden, voeding. Ze hebben het over superfoods, vegetarisch eten, Paleo voeding, raw-food etc. etc. Doe jij eraan mee of zeg je, laat maar.

Doe ik eraan mee? Nee, niet echt. Toch let ik wel op mijn voeding. Als je aan jezelf gaat werken zul je merken dat ook voeding een belangrijke rol speelt in het gezond zijn of worden. Nog steeds verandert mijn voedingspatroon. Het is zo’n 10 jaar geleden begonnen dat ik op mijn voeding ben gaan letten.

Ik begon toen met mijn Ondévit opleiding. Daar werd gewezen op het feit dat suiker slecht is voor je lichaam. Dat wist ik al, want mijn moeder noemde het ook altijd al gif. Maar op een gegeven moment heeft hij ook voeding getest en ik verdroeg nog minder dan een suikerklontje per dag. Ik ben toen niet direct gestopt met het eten van suikers, wanneer en hoe dat precies is gegaan weet ik niet meer. Waarschijnlijk door één van de vele testen die we op elkaar deden dat het knopje om is gezet.

Nodig om te stoppen met geraffineerde suikers was één ding wat zeker was! Ik zag namelijk geregeld zwart voor mijn ogen of sterretjes. Ik begon te zweten en trillen en soms had ik het idee dat ik flauw zou gaan vallen als ik niet iets zoets zou eten. Na het werk naar huis fietsen kon ik ook niet, ik was daar veel te zwak voor, dan moest ik eerst een flinke mars eten.

Kortom, ik vermoed dat ik “hypoglykemie” heb gehad. En als je dan niet stopt met het eten van suikers gaat dat over in diabetes type 2. Gelukkig ben ik op tijd gestopt.

Ook ben ik een tijdje flexitariër geweest. En koffie lust ik niet en dat is maar goed ook, want kennelijk zit daar een stofje in waar ik niet tegen kan.

Bij een studiegenote heb ik een ruggentest laten doen om te kijken welke voedingsmiddelen ik wel en welke ik niet verdraag. Deze test raad ik iedereen aan omdat jijzelf aangeeft bij de test wat je wel of niet verdraagt. Je kunt daarvoor terecht bij Jacqueline in Venray, zie: http://www.vitaliene.com/rugreflexologie.html

Ik blijk goed tegen vlees te kunnen dus dat heb ik weer wat meer teruggebracht in mijn voeding. En ik verdraag maar drie soorten suikers, suiker in fruit,  kokosbloesemsuiker en agavesiroop (hoewel daar ook negatieve berichten over rondgaan). Ik bleek teveel noten te eten en de superfoods kon ik maar beter links laten liggen.

Dus alle diëten en voedingshypes ten spijt, je kunt beter aan jouw eigen lichaam vragen wat jij wel en niet verdraagt. Dat is de grootste tip die ik je mee wil geven!

Hoe kun je dat nu aan je eigen lichaam vragen? Maak de afspraak met jezelf dat bij ja als antwoord, je naar achteren gaat. En dat je bij nee als antwoord rechtop blijft staan. Neem nu een product in je handen en vraag aan jezelf of dat product goed is voor je lichaam. Blijf wel neutraal anders beïnvloed je het antwoord al. Als het een nee is kun je vragen of je één theelepel of eetlepel wel zou accepteren. Speel een beetje met de vragen.
Ik heb het net zelf even uitgeprobeerd met 6 bananen in mijn handen. Dat was dus echt een nee. Maar toen ik vroeg of een halve banaan per dag oké was voor mij was het een ja. Een hele was ook nog een ja, maar 1 ½ banaan werd toch te veel.

Verder wil ik je een paar tips meegeven die voor iedereen gelden:

  1. minimaliseer je suikergebruik! Let daarbij ook op het drinken. Drink wat meer water of kruidenthee (zwarte thee onttrekt vocht uit je lichaam!) En laatst kocht ik van Iglo spinazie á la creme deelblokjes en wat bleek -> er zat suiker in! Hetzelfde voor runderbaklapjes en diverse chipssoorten. Veel koolhydraten eten wordt ook in suikers omgezet in je lichaam! Dus brood, pasta, pizza, peperkoek, koekjes e.d. tellen ook mee.
  2. Lees altijd de ingrediëntenlijst. Kies het product met de minste E-nummers (hoewel ze die nu vaak vervangen door de naam omdat er inmiddels een negatieve naam aan E-nrs. gegeven is.) En de minste ingrediënten. Het boekje “wat zit er in uw eten?” kan je erbij helpen. Vermijd in ieder geval het volgende E-nr.: http://www.e621.nl/
  3. Eet zoveel mogelijk vers van het seizoen. Je krijgt dan zo min mogelijk toevoegingen binnen en de beste vitamines en mineralen die je op dat moment nodig hebt.
  4. Eet gevarieerd. (Dit gaat mij nog niet zo goed af bij het ontbijt en de lunch.) Maar probeer af te wisselen, eet niet elke dag of elke week hetzelfde. Ik heb gekozen voor een biologisch groentepakket. Dit terwijl ik nooit groente lustte. Maar sinds ik het pakket heb eet ik met smaak de groentes. Ik kijk op internet naar recepten met ingrediënten die ik lekker vind en maak dat dan klaar. Zo eet je vers en afwisselend. Met gedroogde kruiden en kruidenzout maak ik het eten op smaak. I.p.v. ketjap gebruik ik Japanse sojasaus van AH (goed opletten dat je de sojasaus zonder suiker neemt), niet teveel van gebruiken.
  5. Vermijd zoetstoffen, ze zijn nog erger dan suiker! Laat de producten met het woord “light” zoveel mogelijk staan (m.u.v. zuivelproducten) en als erop staat “geen suiker toegevoegd” controleer dan even of er in plaats daarvan zoetstoffen toegevoegd zijn! Zoetstoffen zijn (over het algemeen) niet natuurlijk, maar het product van een chemisch proces waar je lichaam geen raad mee weet en je lever zal overbelasten. Je lichaam reageert op Stevia overigens hetzelfde als op gewone suiker dus dat is ook geen optie.
  6. Wij zijn het enige zoogdier dat de melk van een ander zoogdier drinkt. De melk van de koe heeft grotere enzymen dan van de mens. Daardoor heeft ons lichaam het erg moeilijk om ze af te breken. Vandaar dat er ontzettend veel mensen met een intolerantie of melkallergie zijn. De melk van de geit past beter bij ons. Dus wil je melk of kaas dan is dat van de geit een betere optie. Maar hier zondig ik zelf ook nog weleens op hoor. Wat betreft kaas dan, melk heb ik nooit lekker gevonden.

Geloof niet elk woord wat ik hierboven aan tips geschreven heb, maar onderzoek wat voor jou goed voelt. Struin het internet af of het klopt, maar weet dat er veel onzin op het internet staat. Elk lichaam is anders en reageert ook anders op bepaalde voedingsmiddelen.

Wil je meer over voeding weten dan raad ik je het boek “OERsterk” aan van drs. Richard de Leth. Hij schrijft o.a. 3 pagina’s vol wat suiker allemaal met je doet. Maar nog veel meer.https://www.oersterk.nu/oersterk-nieuwe-druk/

Succes. Ik hoop dat je wat aan de tips hebt gehad. Belangrijk is dus om naar je eigen lichaam te luisteren. Als je twijfelt aan een product neem het dan een week lang elke dag, waarna je het een maand absoluut niet neemt en merk het verschil op.

Liefs Brigitte

Graag nodig ik je uit om je in te schrijven voor mijn maandelijkse tips om in je kracht te staan. Je ontvangt hem dan vanzelf maandelijks via e-mail. Schrijf je hier in!

Tevens ontvang je dan mijn GRATIS meditatie. Zodat je (nog meer) liefde voor jezelf zult kunnen krijgen, wat je helpt in je kracht te komen staan!

Boost of Energy
e-mail:       info@boostofenergy.nl
tel.nr.:        06-171 3535 8
website:    www.boostofenergy.nl

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email