Ben jij iemand die altijd de dingen positief ziet? Die altijd positieve woordkeuzes gebruikt? Ik heb grote bewondering voor mensen die deze instelling hebben. Heb je dat vanuit je opvoeding meegekregen? Of juist niet en ben je toen zelf tot de conclusie gekomen het anders te willen doen?
Ik behoor in ieder geval niet tot die groep die automatisch positieve woordkeuzes gebruikt. Sterker nog, ik ben me ervan bewust dat ik er nog steeds mee worstel. Als je tot de positievelingen behoort dan kun je waarschijnlijk van deze nieuwsbrief alleen dat opsteken, dat er een grote groep is die er moeite mee heeft en zou je daardoor eventueel meer begrip voor mensen die het anders doen kunnen krijgen.
Ik ben opgevoed met “het glas is half leeg“. Dat is van generatie op generatie overgenomen bij onze familie. Als je veel op je bordje hebt gekregen kan het lastig zijn de dingen nog positief in te zien. Mijn overgrootmoeder had het zwaar met de opvoeding van twee kinderen in haar eentje van wie de oudste jong overleed. Mijn oma had het zwaar omdat haar broer overleed, ze midden in de tweede wereldoorlog zat en de verzorging van haar moeder erbij kreeg. Mijn moeder had het zwaar omdat ze o.a. haar rug brak waardoor ze (tijdelijk) verlamd was, ze niet voor haar grote liefde mocht kiezen, een kindje verloor, etc.
Ik probeer nu degene te zijn die een eind maakt aan deze instelling. Vooralsnog gaat het me nog niet zo makkelijk af. Maar ik ben me ervan bewust en dat is stap één. Ik let dagelijks op mijn woordkeuzes dus dat is stap twee. Stap drie zal zijn dat het geïntegreerd is, nog even en dan zal dat vast gelukt zijn :-). Doordat ik hiermee bezig ben, is mijn moeder zich er ook voor zichzelf bewust van geworden en doet ook hard haar best het anders te doen. Mooi he.
En zo is er in elke familie wel iets. Maar hoe je ermee omgaat is een tweede. Sommigen kunnen de situatie positief zien, velen kunnen hun emoties maar moeilijk uiten en kunnen er moeilijk overheen komen. Dan blijven de negatieve ervaringen zich maar opstapelen totdat je het besluit neemt er anders (positief) mee om te gaan.
Ga jij nu het besluit nemen het negatieve naar het positieve om te zetten?
Heb jij ook vaak te horen gekregen dat je “een buikje hebt”, dat “je haar niet goed zit”, “waarom doe je geen make-up op dat staat je veel beter”, “trek een jas aan anders wordt je nog ziek” of allerlei andere opmerkingen?
Allemaal goed bedoelde adviezen, omdat ze het beste met je voor hebben. Maar het komt negatief over en het kan je onzeker maken omdat de manier waarop jij het doet kennelijk niet goed is. Het kan leiden tot ruzie, de ander voelt zich afgewezen, het zorgt voor meningsverschillen, de ander wordt chagrijnig etc. En omdat je zo opgevoed bent, neem je het zelf vaak ook over en geef je het op deze manier weer door aan jouw kinderen. Terwijl je je had voorgenomen het niet zo te doen.
Om mij heen hoor ik het ook vaak, vorige week nog tijdens de vierdaagse: “ik hoop maar dat het niet gaat regenen”. Of “ik vind het maar vies”, “doe niet zo dom”, of erger “wat ben jij dom”.
Ik vond een artikel op internet waar uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld dagelijks zo’n 36 negatieve gedachten hebben. En die negatieve gedachten hebben weer invloed op ons woordgebruik en daarmee op onze gezondheid! Dat komt omdat negatieve gedachten weer negatieve gedachten aantrekken. Woorden zijn erg krachtig! Veel krachtiger nog dan gedachten. Maar vaak zet je je gedachten om in woorden waardoor het zich versterkt.
En als iets zich meer dan 25 keer herhaald, dan blijft het in je systeem vast zitten. Dus dan denk je dat het ook echt zo is. En dit beïnvloedt je gezondheid. Uiteindelijk kun je lichamelijke symptomen krijgen zoals een hoge bloeddruk, stress en ziekten.
Hoe verandert het je leven als je positieve woorden gebruiken:
- Denk je positief dan trek je positiviteit naar je toe!
- Door positief te denken ga je je ook positiever uitspreken.
- Bovendien zorgt het ervoor dat je je meer kunt ontspannen en je je gelukkiger voelt.
- Je krijgt meer zelfvertrouwen en de sfeer blijft goed.
Om het ineens anders te doen is lastig. Tenminste, ik had er zelf grote moeite mee. En kennelijk vergis ik mij nog steeds. Wat is nou het tegenovergestelde van… Hoe kan ik het anders zeggen? Ha,ha, ik zag net dat ik deze week een affirmatie heb gepost met het woordje “niet” erin. Zo zie je maar weer dat het niet altijd meevalt om het anders te doen. Ik schreef: “Laat je niet ontmoedigen door tegenslag”. Beter zou zijn “Houdt de moed erin, wat er ook op je pad komt”. Te snel gedaan, maar mooi voorbeeld.
Tips om het anders te gaan doen:
Het eerste wat je kunt doen is:
Wat je dient te weten is dat het woordje “niet” niet bestaat. Dus als je zegt “ik hoop dat het niet gaat regenen” dan zeg je eigenlijk “ik hoop dat het gaat regenen” en dus is er een dikke kans is dat het juist wél gaat regenen.
Wat je beter kunt zeggen is: “ik hoop dat het droog blijft“.
Ander voorbeeld:
“Vergeet niet uit te checken”, wat je eigenlijk zegt is, “vergeet uit te checken”. Wat je beter kunt zeggen of denken is: “denk eraan uit te checken“.
Dus laat het woordje“niet” weg.
Het tweede wat je kunt doen is:
Negatieve woorden omzetten in positieve woorden. Dit vind ik persoonlijk het lastigste, want wat is het tegenovergestelde van het negatieve woord?
“Ik vind spercieboontje vies”. Je zou ook kunnen zeggen: “ik hou meer van spinazie dan van spercieboontjes” of “Met dit sausje zijn sprecieboontjes best lekker“.
Ook de volgende woorden zijn negatief en kun je beter weglaten in je woordgebruik:
helaas, onjuist, problemen, moeilijk(heden), iets betreuren, irritatie, fout, vervelend.
Zoals “helaas, ik heb de trein gemist” -> “Ik heb de trein gemist, nu kan ik tenminste nog even rustig naar het toilet“.
“wat vervelend dat het regent vandaag” -> “het regent vandaag, heerlijk weer om een boek te gaan lezen“.
“dat kan ik niet, veel te moeilijk” -> “ik ga het proberen, het lukt me vast wel“.
Als derde, geef complimenten in plaats van te benoemen wat er niet goed ging.
“wat heb je nou weer fout gedaan!” -> “hier kun je weer van leren, volgende keer beter.”
“weet jij niet hoeveel 3 x 3 is?” -> “ik zal het je even uitleggen hoe je dat kunt uitrekenen, je had het bijna goed“.
Het is van belang dat je hier continu mee bezig bent. Bij elke uitspraak dieje gaat doen, nadenken hoe je het wilt formuleren. En schiet je toch weer in het negatieve, bedenk dan alvast hoe je het de volgende keer wel positief kunt formuleren. Maak geen verwijten naar jezelf, oeps, dat is weer negatief. Zie je wat er eigenlijk staat “maak verwijten naar jezelf” -> “Blijf positief naar jezelf toe!”. “Fouten” maken mag, daar leer je van. Hoe meer je erin getraind bent, hoe beter het gaat, hoe minder je er nog aan hoeft te denken omdat het automatisme wordt.
Ik wens je er erg veel succes mee. Vertel je mij of het je lukt?! Vast wel.
Liefs Brigitte
Graag nodig ik je uit om je in te schrijven voor mijn maandelijkse tips om in je kracht te staan. Je ontvangt hem dan vanzelf maandelijks via e-mail. Schrijf je hier in!
Tevens ontvang je dan mijn GRATIS meditatie. Zodat je (nog meer) liefde voor jezelf zult kunnen krijgen, wat je helpt in je kracht te komen staan!
Boost of Energy
e-mail: info@boostofenergy.nl
tel.nr.: 06-171 3535 8
website: www.boostofenergy.nl