Ren jij ook iedereen ongevraagd achterna om je hulp te bieden?

Ben jij, net als ik, iemand die anderen graag helpt?
Je ziet dingen die mis dreigen te gaan en dus spring je er alvast tussen om dat voor te zijn?
Je vertelt anderen dat ze eraan moeten denken dat en dat nog mee te nemen of alvast klaar te leggen?
En als ze het niet zelf doen, dan doe jij het maar, want anders wordt het vast vergeten.
Je smeert het brood voor je kinderen om mee naar school te nemen. Je schreeuwt een aantal keer naar boven, met de vraag of ze al uit bed zijn. Je zorgt dat ze op tijd de deur uit zijn zodat ze de bus niet missen, of niet te laat zullen komen. Je denkt aan hun gymtassen. (Dit is normaal t/m 12 jaar, maar daarna kun je ze gerust meer loslaten om ze langzaam naar volwassenheid te brengen.)

Heb je regelmatig het gevoel dat jouw hulp niet gewaardeerd wordt? Vinden ze je een grote zeur doordat je de ander steeds achter z’n broek aan loopt omdat je bang bent dat het anders mis zal gaan?

Dan wordt het tijd dat je ermee stopt om voor de ander te zorgen!
Die ander heeft er namelijk niet om gevraagd. Natuurlijk profiteren ze er meestal graag van. Maar dat is niet de bedoeling. Het is voor jou niet goed maar voor de ander die jouw hulp en zorg ontvangt ook niet.

Wat levert het je op als je stopt voor iedereen te zorgen:

Voordeel voor jou:

  • Je hoofd wordt een stuk leger want je hoeft niet overal meer aan te denken en in de gaten te houden.
  • Je kunt aan jezelf gaan denken, wat heb jij nodig?
  • Je kunt je tijd indelen voor andere dingen.
  • Je hebt minder stress.

Voordeel voor de ander:

  • Hij/zij leert om voor zichzelf te (gaan) zorgen.
  • Je biedt diegene de kans om zijn eigen fouten te maken zodat hij of zij daar ook weer van kan leren. Van vertellen alleen leer je het niet, je moet het zelf ervaren hebben om het echt te onthouden.
  • Hij/zij is van jouw gezeur af, ook al is dat goed bedoeld, wat voor rust zorgt.
  • Hij/zij krijgt het gevoel dat hij/zij goed is zoals ie is. Kortom, je laat de ander in zijn waarde. Want doordat je alles van de ander ontneemt kan dat hem/haar het idee geven dat hij/zij het zelf niet kan of niet goed genoeg doet. Wat ook voor onzekerheid kan zorgen bij de ander.

Welke stappen kun je nemen:

  • Bedenk eerst voor jezelf waarin je een stap terug wilt doen. Wat kunnen ze ook zelf doen, zonder jouw hulp?
  • Bereid ze/hem/haar voor dat jij jouw hulp graag aanbiedt en altijd voor ze klaar staat. Maar nog maar alleen wanneer daar om gevraagd wordt en niet voor dingen die ze makkelijk zelf kunnen doen. Of wanneer jij het aanbiedt en ze daarin toestemmen.
  • Ga het doen (of eigenlijk juist niet meer doen) en het belangrijkste, hou vol! Ze zullen je uit gaan testen of je voet bij stuk houdt!
  • Ze zullen je meer gaan waarderen en gelijkwaardiger zien.

Vertel de ander dat je graag wilt blijven helpen, maar dat die ander daar dan wel om moet vragen. Of je ziet iets waarbij je wilt helpen, maar dan vraag je het voortaan eerst. Zo weet je al van tevoren of de ander het zal waarderen.

Uit ervaring (bij mij binnen mijn gezin, maar misschien geldt het voor jou voor een vriendin of buurman?) weet ik dat het lastig is om het zorgen voor de ander ineens niet meer te doen. Zowel voor jou als voor de ander. Je probeert het stiekem toch nog in de gaten te houden. En de ander zal proberen toch nog dingen bij je voor elkaar te krijgen.

Jij poetst misschien elke week de slaapkamers van de kinderen en ruimt alle vieze borden etc. op. Stop er gewoon mee. Laat ze het zelf doen, of niet doen. Bij mij doen ze het niet en laat ik hun deur gewoon dicht zodat ik er niet tegen aan hoef te kijken. Maar dochterlief heeft een tijd werk gehad en kwam daarna tot de conclusie dat ze het niet meer wilde zoals voordat ze ging werken. En dus is haar kamer sindsdien zo goed als spik en span! Zo zie je maar, ze moeten het zelf ondervinden.

Dus ik zeg, denk aan jezelf en laat het zorgen los. Maak ze duidelijk dat je er altijd voor ze bent. Ze hoeven het alleen maar aan je te vragen. Houd voet bij stuk. Zo leer je tevens om voor jezelf op te komen.

Warme groet, Brigitte

Graag nodig ik je uit om je in te schrijven voor mijn maandelijkse tips om in je kracht te staan. Je ontvangt hem dan vanzelf maandelijks via e-mail. Schrijf je hier in!

Tevens ontvang je dan mijn GRATIS meditatie. Zodat je (nog meer) liefde voor jezelf zult kunnen krijgen, wat je helpt in je kracht te komen staan!

Boost of Energy
e-mail:       info@boostofenergy.nl
tel.nr.:        06-171 3535 8
website:    www.boostofenergy.nl

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email